• Súťaž v recitovaní básničiek

          •  

            Dňa 23. apríla traja naši kamaráti predškoláci - Vikinka Lamošová, Vikinka Skaličanová a Martinko Mikluš reprezentovali našu MŠ v recitovaní detských básničiek v recitačnej súťaži pod názvom Teplická básnička v mestskej knižnici v Turčianskych Tepliciach. Tety knihovníčky nás srdečne privítali a usadili. V porote sedel aj pán spisovateľ Ondrej Nagaj. Detičky postupne zarecitovali svoje básničky a porota mala ozaj neľahkú úlohu rozhodnúť. Naša materská škola bola veľmi úspešná a obsadila hneď dve miesta. 1. miesto získala Vikinka Lamošová s básničkou od Jany Belašičovej – Mašličky pre sliepočky a na treťom mieste sa umiestnila Vikinka Skaličanová s básničkou od Jany Belašičovej Zvedavé slniečko. Dievčatá boli odmenené diplomami a cenami. Reprezentoval nás aj Martinko Mikluš, ktorý dostal cenu v podobe diplomu a drobných darčekov a maškŕt. Všetkým trom detičkám srdečne gratulujeme.

          • Eko - výchova v materskej škole

          •  

            „Triedim odpad, triedim hravo,

            papier vľavo, fľašu vpravo.

            Plechovku do koša dám,

            s odpadkami sa pohrám.

            Plasty žltá, sklo zelená,

            papier modrá, kov červená.

            Keď odpadky vytriedime,

            tak planétu zachránime.“

             

            Dňa 19. apríla prišla medzi nás teta, ktorá nám porozprávala všetko dôležité o triedení odpadkov a vysvetlila, prečo smeti treba triediť a taktiež nám pripomenula, ako sa starať o životné prostredie. Nahlas sme si zopakovali podľa farieb, kde ktorý odpad „býva.“  Detičky si samé hravou formou vyskúšali správne roztriediť odpad do pripravených farebných košíkov a tak si utvrdili svoje už nadobudnuté vedomosti  o nové poznatky. Teta si pre deti pripravila peknú rozprávku o slimáčikovi Máčikovi, ktorý na potulkách lúkou natrafil na nepríjemné prekvapenie – rozhádzané odpadky. Deti si však hravo s odpadkami poradili a upratali ich tak, ako sa patrí, a slimáčik Máčik mohol byť opäť spokojný na lúke. Mladší či starší – každý si z dnešnej návštevy tety niečo odniesol. Chráňme a recyklujme. Je to naša príroda, náš svet, náš domov.  J

          • Návšteva mestskej polície

          •  

            Dňa 18. Apríla sme navštívili mestských policajtov v Turčianskych Tepliciach. Ujovia policajti nás srdečne privítali a ukázali nám svoje pracovné priestory. Tak  deti spoznali ich prácu, oboznámili sa k čomu slúži kamerový systém v našom meste, vyskúšali si sadnúť do policajného auta. Zopakovali sme si spoločne dôležité telefónne čísla – polícia, hasiči, záchranka. Prehĺbili sme si poznatky o cestnej doprave, farbách na semafore a bezpečnosti na ceste. Nechýbala samozrejme ani policajná siréna a zapnuté majáky na aute. Ďakujeme mestským policajtom za to, že sme mohli s detičkami prísť. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.  

             

          • Návšteva mestskej knižnice 

          • Návšteva mestskej knižnice            

            Knižnica je miesto, kde to ,,žije“ knihami. Práve na tomto mieste sa nám ponúka možnosť objaviť dedičstvo umeleckých diel predchádzajúcich generácií, klenoty literárnej tvorby a aktuálne publikované literárne tituly spisovateľov. V priestoroch knižnice je cítiť vôňu kníh a človek tam môže pobudnúť s dobrou knihou v ruke. A tak sme sa tiež rozhodli navštíviť mestskú knižnicu v našom meste.  9.4. navštívili knižnicu mladšie deti a 10.4. ju navštívili zas staršie deti.

            Návšteva knižnice bola pre naše detičky veľmi zaujímavá. Srdečne nás privítali tety knihovníčky. Teta knihovníčka Alenka deťom prečítala rozprávku „Ako išlo vajce na vandrovku.“ Detičky zaujato počúvali a nechali sa vniesť do sveta známej a obľúbenej rozprávky. Mladšie detičky si vykreslili omaľovánku s rozprávkovým vajíčkom a staršie deti sa zahrali na ilustrátorov a na papier nakreslili podľa vlastnej fantázie a predstáv, čo sa im najviac páčilo v rozprávke.

            Detská snaha bola odmenená pekným obrázkom vajíčka a sladkou odmenou.

             

          • Tvorivá veľkonočná dielnička v knižnici SOŠP

          •  

            Sviatky Veľkej noci sú za dverami, a nás čakala milá návšteva v knižnici SOŠP. Dňa 26.3. sme sa tešili na predveľkonočnú tvorivú dielničku, ktorú si pre nás pripravila teta knihovníčka – Mgr. Katka Frívaldská spolu so študentkami školy. Deti sa veľmi tešili, lebo mali ešte v čerstvej pamäti nedávnu návštevu tejto knižnice pri príležitosti témy marec – mesiac knihy.

            Najskôr do knižnice vstúpili mladšie deti. Pohodlne sa usadili a teta knihovníčka Katka nás srdečne opäť privítala v knižnici. Prečítala deťom v skratke o Veľkej noci a ukázala typické obrázky – veľkonočné vajíčko, kuriatko ... Následne do knižnice vstúpili študentky, ktoré deťom zahrali pesničku “Ja som vám, veľký pán, červený som tulipán ...„ Nasledovala krátka scénka so zajačikmi a detičky sa postupne premiestili za stoly, kde už na ne čakali krásne obrázky kuriatok a pastelky. Detičky si s chuťou a s radosťou krásne obrázky vykreslili a teta knihovníčka Katka deťom za krásne obrázky venovala sladkú odmenu. Mladšie detičky vystriedali veľkáči, pre ktoré si tiež pani kandidátky pripravili pesničku o tulipánovi a scénku o veľkonočnej šibačke. Nasledovala tvorivá dielnička za stolmi. Na detičky čakali malé polystyrénové vajíčka, farbičky a štetce. A deti sa veru hneď s chuťou pustili do maľovania a zanedlho biele vajíčka vystriedali veselé farebné veľkonočné kraslice. Bolo že to radosti. Kto mal kraslicu hotovú, vybral si obrázok s veľkonočným motívom kuriatka a farebne ho pastelkami vykreslil. Teta knihovníčka si pripravila aj pre veľkáčov sladkú odmenu a krásne farebné spomienkové diplomy na túto predveľkonočnú tvorivú dielničku.

          • Deň vody

          •  

            21. marec je dňom vody a aj naše deti si tento dôležitý deň pripomenuli. Študenti SŠ - Gymnázia Mikuláša Galandu si pripravili pre deti z materských škôl a pre žiakov Deň vody  zaujímavé stanovištia. Obdržali sme mapu – plán jednotlivých stanovíšť, na ktorých pre deti čakali rôzne zábavné úlohy a aktivity. Za každú splnenú úlohu sme dostali pečiatku. Touto hravou a veselou formou si deti upevňovali svoje poznatky o vode a dozvedeli sa aj množstvo nových informácií. Príbehom o putovaní kvapky ako aj zážitkovými aktivitami sme u detí vytvárali pozitívny vzťah k vode a k nutnosti chrániť a šetriť vodou a aby sme si uvedomili, že aj malá kvapka veľa znamená.

             

          • Prerušenie prevádzky

          • Prevádzka elokovaného pracoviska Materskej školy a špeciálnej triedy základnej školy v priestoroch budovy elokovaného pracoviska Materská škola Dolná Štubňa

            sa prerušuje

            od 02.04.2024 do 31.05.2024 z dôvodu rekonštrukcie budovy.

             

            Od 03.04.2024 prevádzka MŠ Dolná Štubňa presťahovaná do budovy MŠ Horné Rakovce !

          • Ako namaľovať dúhu...

          • Dňa 18.3. sme mali naozaj krásny umelecký zážitok z divadelného predstavenia. Divadlo Na traky  prišlo opäť medzi nás s rozprávkou “Ako namaľovať dúhu”. 

            „Sadli“ sme si spolu na mračno, a zaleteli sme až do krajiny Zázračno, kde sme pomohli popletenej čarodejnici pozbierať stratené farby, aby opäť mohla nakresliť dúhu. Aby sa tak stalo, museli sme absolvovať cestu do farebných krajín dúhy. V modrej krajine nás privítal krásny motýľ so svojou malou húseničkou, v žltej zase usilovné včielky, v červenej šikovné raky, v zelenej spievajúce žabky, a našli sme farbičky aj z oranžovej a fialovej krajiny.  Na to sme ale museli poznať čarovné slovíčka, byť usilovní, odvážni a úctiví. Svet nie je čiernobiely, ale farebný. A to sme práve dnes zistili a zažili. Ďakujeme za skvelý divadelný zážitok. J

          • Vynášanie Moreny, 21.3.

          •  

            Aby sme zimu poslali preč, a aby medzi nás prišla vytúžená jar, v tento deň sme s deťmi a so študentkami SOŠP slávnostne vyniesli Morenu. Rozlúčili sme sa s ňou veselými pesničkami na moste v kúpeľnom parku pri Dolnej Štubni, zamávali jej na rozlúčku a tešili sa na prichádzajúcu jar.

          • Návšteva knižnice v SOŠP

          •  

            Dňa 19.3. sme navštívili školskú knižnicu v Strednej odbornej škole pedagogickej. Najskôr vstúpili do sveta krásnych kníh mladšie deti a potom staršie deti. A ako to v knižnici prebiehalo? Privítala nás teta Katka – pracovníčka knižnice. Previedla nás knižnicou a ukázala deťom množstvo zaujímavých kníh. Vysvetlila deťom, ako sa kniha požičiava, aký je postup pri jej požičaní a ako treba s knihou zaobchádzať. Potom teta Katka deťom prečítala krásne rozprávky – napríklad o princeznej Snehulienke a siedmich trpaslíkoch. Deti so záujmom počúvali, a na krátku chvíľu sa preniesli do ríše rozprávok a kúziel. Teta knihovníčka si pre staršie deti pripravila obrázky a pastelky, a mohli sme začať. Deti nalepili obrázok a k nemu podľa vlastných predstáv a fantázie dokreslili vlastné obrázky. Nasledovalo rozprávkové puzzle, ktoré si deti skladali vo dvojiciach. Nakoniec ešte hádali a určovali geometrické farby. Mladšie deti si zas vykresľovali obrázky zvieratiek. Odchádzali sme z knižnice plní nových zážitkov a tešili sa z príjemne strávených chvíľ. Teta knihovníčka sa s detičkami srdečne rozlúčila a za odmenu deťom venovala sladkú odmenu a krásne pamiatkové diplomy.                         Ďakujeme a tešíme sa zas nabudúce.

          • Enviromentálny výukový program Veľká Fatra „Motýlie kúzla“

          •  

            Dňa 13. marca do našej materskej školy opäť prišli milé tety lektorky Marianka a Zuzka s novým environmentálnym výukovým programom Opeľovači - motýlie kúzla. Najskôr sa deti s tetami predstavili a zoznámili prostredníctvom veselých farebných kvietkov. Pani lektorka deťom hravou formou a prostredníctvom obrázkov vysvetlila život motýľa, funkciu kukly a všetko o húsenici. Deti zaujato počúvali a veľmi sa tešili z pripravených aktivít. Najskôr sa zahrali na opeľovačov a vyskúšali si úlohu motýľov. Deti sa premenili na malých hmyzích kamarátov, „lietali“ po rozkvitnutej lúke  a opeľovali kvietky. Teta lektorka vysvetlila deťom rozdiel medzi dennými motýľmi a nočnými motýľmi, známymi ako nočné mory, a tak sa deti zahrali na denné aj nočné motýle, a išlo im to ozaj výborne. Nakoniec si vyskúšali premenu z húsenice na motýľa lezením cez farebný tunel – „kuklu“. Za odmenu dostali od tety lektorky omaľovánku s denným a s nočným motýľom. Deti sa s tetami srdečne rozlúčili a tí starší sa dnes naučili, prečo sú opeľovači pre rastliny aj pre nás dôležití. Opäť ďakujeme tetám lektorkám za krásne aktivity pre naše detičky. J

          • 2%

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

             pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v MŠ
              • skvalitnenie vybavenia MŠ

            Pre našu MŠ túto službu zabezpečuje

            OZ Rodičovské združenie GMG Turčianske Teplice

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            Predvyplnené tlačivo k 2% dane

            VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby

            Prosíme rodičov, aby do MŠ priniesli obe tlačiva

            - Potvrdenie od zamestnávateľa aj Vyhlásenie o poukázaní dane pre OZ.

            (Potrebujeme obe tlačivá, aby sme vedeli akú sumu si máme uplatniť od OZ)

            Tlačivo VYHLÁSENIE Vám poskytneme aj v MŠ!!!

             

            Vyplnené formuláre a potvrdenie o zaplatení dane nám prineste do MŠ do 20. apríla 2024, nakoľko najneskôr do 30. apríla 2024 musíme formuláre doručiť daňovému úradu .


            Dôležité termíny:

              • do 31. marca 2024 - podanie daňových priznaní právnickými osobami  /vyhlásenie je už súčasťou daňového priznania/      
              • do 30. apríla 2024 - podanie vyhlásení zo strany fyzických osôb /daňovníkov, za ktorých daňovú povinnosť vyrovná zamestnávateľ/

             

          • Divadelné predstavenie O Guľkovi Bombuľkovi

          •  

            Divadlo na NAtraKY nám dňa 12.2. bravúrne zahralo krásne predstavenie o Guľkovi Bombuľkovi a jeho kamarátoch.  Sledovaním skvelého divadelného predstavenia sme si vychutnali príbeh o sile priateľstva medzi Guľkom a zvieratkami na gazdovskom dvore, o tom čo je v živote dôležité, o tom, že všetci sa po troške rozdávame, len dajme pozor aby to nebolo na daromnice, ale na dôležité veci.

            Ďakujeme hercom za naozaj skvelé divadelné predstavenie. Na Guľka s kamarátmi budeme ešte dlho spomínať.

          • Veselá bubnovačka s ujom Maťom.

          •  

            Dňa 30.1. nás v dopoludňajších hodinách navštívil ujo s veľkým batohom. Najskôr zavítal medzi deti v mladšej triede a potom navštívil aj našu staršiu triedu. Deti zvedavo čakali na prekvapenie. Ujo sa deťom najskôr predstavil a začal z tajomného čierneho batoha vyberať čosi, čo dobre poznáme – hudobné nástroje – konkrétne bongá. Bubienkov pribúdalo, a zrazu na nás pozerala celá kopa takýchto hudobných nástrojov. Tak sme ich nazvali „rodinka.“ Každý dostal jedno bongo a ujo vysvetlil pravidlá hry naň, aby sme sa počuli a rozumeli si. Na dohovorený pokyn sme začali bubnovať, slabšie, silnejšie, na dohovorený pokyn sme rúčky z bonga zložili. Ujo sa s nami zahral hru „Na počasie aj „Na vlak“. Veľmi príjemnou motiváciou deti vtiahol do sveta bubnov a netradičnej hudby a deti si precvičili rytmické cítenie, počítanie, pamäť aj sústredenie. Bolo to výborné a deti uja Maťa odmenili vrelým potleskom. Keďže sa aj ujovi Maťovi ťažko s našimi šikovnými deťmi lúčilo, na rozlúčku im zabubnoval na bongu pár zvukov.

            A čo sme sa dnes naučili s ujom Maťom?

            ‍‍Že bubnovanie je zábavná aktivita, kde nepotrebujete noty ani hudobné vzdelanie.

            Že bubnovanie a hudba zbližujú a zlepšujú vzájomné vzťahy a tímovú spoluprácu.

            Že hra na bubny je zážitkom a pootvorením dverí do nového sveta.

            Že hudba a umenie pozitívne vplývajú na osobnosť a hodnoty.

            Že hudbou pomáhame rozvíjať motorické schopnosti, pamäť a kreativitu.

            Že bubnovanie je v neposlednom rade aj fyzickou aktivitou.