• Návšteva uja hasiča DHZ Dolná Štubňa

          •  

            Utorok 30.5.2023 nás v dopoludňajších hodinách príjemne prekvapil návštevou ujo hasič z DHZ Dolná Štubňa, ktorý ukázal deťom hasičské auto a jeho vybavenie, techniku, ktorú používajú hasiči pri svojej práci, pri hasení požiarov a záchrane ľudských životov. Deti si vyskúšali posedieť si v hasičskom aute aj striekanie vodou na plechovky do diaľky. Touto cestou by sme sa radi poďakovali za čas, ktorý nám ujo hasič venoval a taktiež za nové vedomosti, ktoré odovzdal našim deťom, ale predovšetkým za obetavú a namáhavú každodennú prácu hasiča./fotogaleria/

          • Výlet do Martina.

          •  

            Dňa 23.5. nás čakal koncoročný výlet do Martina. Ráno o 8:15 sme nastúpili do autobusu a tešili sa, čo všetko nás čaká.

            Najskôr si detičky na námestí pochutnali na zmrzline pred nákupným centrom Galéria. Následne po sladkej mrazenej dobrote sme si užili krátku prechádzku do blízkeho parku, kde si detičky pochutnali na croissantoch, ktoré im zabalili tety kuchárky.

            No a konečne na nás čakala cesta na vytúžené a očakávané miesto – Detský sen.

            Detičky plné očakávania vstúpili do sveta plného zábavy, radosti a detského šťastia, kde sa mohli vyšantiť do sýtosti. V batôžkoch mali zabalené dobroty, ktoré im s láskou pripravili maminky, a tak sme si užili výlet a deň plný radosti, zábavy a šťastia tak, ako sa patrí./fotogaleria/

          • Plavecký výcvik 15.05. – 19.05.2023

          • V tomto školskom roku absolvovalo plavecký výcvik 11 detí. Užili si fantastické chvíle strávené v Aquaparku, pani inštruktorky sa im naplno venovali a tak sa deti naučili plávať, dýchať pod vodou, plávať s rôznymi plaveckými pomôckami a predmetmi. Za svoju snahu a šikovnosť boli odmenené pamätnými diplomami./viac foto v albume/

          • Lesná škola – návšteva sokoliarov v MŠ

          • Lesná škola – návšteva sokoliarov v MŠ

            V poznávaní vtáctva sme ostali aj tento týždeň a tak dňa 17.5. prišli medzi nás ujovia Hubert a Juraj z občianskeho združenia pod názvom SOKOLIARI MAJSTRA VAGANA, ktorých poslaním je podpora enviromentálnej výchovy detí a mládeže, rozvíjanie svetových kultúrnych tradícií a zachovanie sokoliarstva ako starovekého remesla. Naše deti čakala ukážka kôry stromov, parohy s jeleňa a daniela, ktorých sa mohli tí odvážnejší dotknúť.

            Potom nasledovala tá zaujímavejšia časť. Sokoliari nám povedali množstvo informácií o týchto dravcoch. Detičky mali možnosť prísť do kontaktu a dozvedieť sa viac informácií o dravcoch: Sokolíka, Plamienky driemavej, Výra skalného či Orla skalného. Dych berúci bol zážitok s nádherným orlom, ktorý majestátne ukázal rozpätie svojich krídel a dokonca sme ho mohli aj pohladkať.

            Nakoniec sa detičky na pamiatku so sokoliarmi a s nádherným orlom Džingischánom odfotili a ujovia deťom venovali krásne pexeso s obrázkami týchto dravcov. Ďakujeme za úžasný zážitok. J 

          • Návšteva dravcov

          •  

            Dňa 12.5. čakalo na naše deti veľké prekvapenie v podobe dravých vtákov. Nedočkaví sme očakávali príchod pána, ktorý bol veľmi milý a navyše aj vtipný. J Na začiatku povedal deťom, čomu sa venuje a opísal spôsob starostlivosti o dravé vtáky. Deti zo zatajeným dychom očakávali sľúbenú prezentáciu dravcov od najmenších po najväčšie. Ujo začal s kuvikom, ktorý mal prekrásne žlté očká. Nasledovala plamienka driemavá a rôzne ďalšie sovičky, havran a nakoniec sám kráľ vtákov – orol. Deti po celý čas napäto sledovali naozaj skvelú prezentáciu týchto nádherných operencov. Ku každému ujo povedal pár slov, veľmi vtipne a veselo, čo sa samozrejme deťom páčilo. Aj dnes sme si odniesli skvelé zážitky a dozvedeli sa niečo nové o zvieratách. Ďakujeme. 

          • Návšteva Ocenária

          • Dňa 5. mája sme navštívili mobilné OCENÁRIUM v telocvični základnej školy na Ulici Školskej. Najskôr ujo deti odfotografoval s Mášenkou, medveďom, vyskúšali si tiež byť fanúšikom na hokeji s neodmysliteľným šálom okolo pliec.

            No a potom nastala tá očakávaná, zaujímavejšia časť.

            Pohodlne sme sa usadili v obrovskom polkruhovom stane a nadšene sme čakali, kým nám videoprojekcia začne prehrávať rozprávku. A tak sme sa ponorili do sveta podmorských živočíchov a rastlín a sledovali krátky príbeh o rybkách, ktoré sa snažili zachrániť more, vyhľadali starú múdru korytnačku, aby im poradila, ako sa dotknúť mesiaca aby začalo more znovu „dýchať“. Záchranná misia dopadla úspešne a tak spevom rybky zachránili more.

            Ďakujeme za skvelý a zaujímavý zážitok. /fotky v albume/

          • Zápis do MŠ 2023/2024

          • Elokované pracovisko MŠ Dolná Štubňa  SNP 81/1

            ako organizačná zložka Spojenej školy Turčianske Teplice

             

            OZNAM O ZÁPISE  DO MŠ

                        

            MŠ Dolná Štubňa

            oznamuje deťom a ich rodičom,

            že zápis do MŠ pre školský rok  2023 / 2024 sa uskutoční v dňoch :

             

            03. mája a 04. mája (streda, štvrtok)                                                   v čase od  10:00 – 12:00 hod.

            04. mája (štvrtok) 2023 v čase od  15:00 – 17:00 hod.

             

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť:

             

            •      osobne, predložiť písomnú žiadosť a kópiu rodného listu v priestoroch MŠ
            •      e-mailom na adresu zástupcu materskej školy:

            ms.dolnastubna@gmail.com

            Elektronickú prihlášku nájdete na internetovej stránke MŠ

            https://msdstut.edupage.org/register/

             

             Vyplnenú žiadosť je potrebné vytlačiť,

            podpísať zákonnými zástupcami dieťaťa a poslať naskenovanú s kópiou rodného listu

              

            K zápisu je potrebné  priložiť:

            •     žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie

            k dispozícií na internetovej stránke materskej školy.

            •     potrebné je vypísať ju elektronicky, následne vytlačiť a podpísať oboma zákonnými zástupcami.
            •    kópiu rodného  listu dieťaťa.

             

          • Projekt Adamko – hravo – zdravo, 27.4.

          • V ochrane životného prostredia a pri príležitosti Dňa Zeme sme uskutočnili s deťmi projekt Adamko – hravo – zdravo. Cieľom projektu bolo pohybovou aktivitou podporovať zdravý vývoj dieťaťa, všímať si okolitú prírodu a uvedomovať si dôležitosť ochrany životného prostredia.

            Vychádzkou do kúpeľného parku deti spoznávali krásu prírody, čo všetko nám príroda ponúka, čo do nej naopak nepatrí, prečo je čistý vzduch dôležitý a prečo musíme prírodu chrániť a ctiť si ju.

          • Návšteva galérie Mikuláša Galandu

          • Návšteva galérie Mikuláša Galandu

            Dňa 20.4. sme navštívili galériu Mikuláša Galandu. Teta v galérii nás srdečne privítala a oboznámila s výstavou, na ktorej sme mohli pozorovať rôzne výtvory, obrazy a módne doplnky uháčkované z čipiek. Všetky tieto prekrásne výtvory vytvorili šikovné ruky pani Kataríny Búranovej  a pani Lýdie Pekaríkovej. Deti so záujmom počúvali a sledovali zaujímavé dielka a nevšedné doplnky, ktoré zaujali hlavne dievčatá. Výstava sa deťom páčila, tešíme sa na ďalšiu návštevu./fotogaleria/

            A na záver: „Najkrajšia čipka je tá, ktorá je spletená z nitiek života“.

             

          • 2 % Dane

          • Vážení rodičia a priatelia našej MŠ,

            využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2% z daní a pomôžte tak ešte viac skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v našej materskej škole!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní. Cieľom nášho združenia je podpora a rozvíjanie aktivít na regionálnej úrovni v oblasti vzdelávania, výchovy, kultúrno-spoločenských a športových činnosti pre rodiny s deťmi. Tento dar Vás pritom nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí.

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • zvýšenie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu pre detičky
            • zvýšenie kvality vybavenia MŠ

            Vážime si každú podporu, sme vďační aj za príspevky jednotlivcov, či už formou daru alebo poskytnutím 2 % zo svojej zaplatenej dane.

            Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil  - Potvrdenie o zaplatení dane 

            Vyplnené  - Vyhlásenie na poukázanie 2 % dane Vám dajú v MŠ

             

             

          • ,, AKO SA PAMPÚŚIK DO SVETA VYBRAL"

          • Dňa 21.03.2023 navštívilo našu materskú školu,, DIVADLO PRÍBEH " so svojím predstavením:
            ,,AKO SA PAMPÚŚIK DO SVETA VYBRAL", kde sa striedala činohra herca s bábkou.
            Predstavenie pobavilo nie len deti, ale aj pani učiteľky. Spoločne sme pomohli Pampúšikovi, nájsť spôsob, ako okabátiť prefíkanú líšku, aby sa Pampúšik mohol bezpečne vrátiť domov. Predstavenie bolo plné humoru a ani jedna tvárička neostala bez úsmevu.

          • Návšteva Klubu stolného tenisu v KASS-ke v Turčianskych Tepliciach

          • Dňa 21.3. deti zo staršej triedy navštívili Klub stolného tenisu v KASS-ke. Srdečne nás privítal ujo tréner a deti z Klubu, ktoré si pre škôlkarov  pripravili exhibíciu. Dozvedeli sme sa viac o stolnom tenise, pozreli si hru od najmladších po najskúsenejších hráčov - dorastencov. Deti mali možnosť sami si chytiť do ruky raketu a vyskúšať si tento zaujímavý šport. Odchádzali sme s novými zážitkami a aj s drobnou sladkou odmenou.

          • Projekt ,,Čisté rúčky "

          •  

            O tom, že ruky musia byť čisté, si rozprávame v našej materskej škole každý deň. Dňa 22.3.2023 nás navštívila v našej materskej škole pani Lojková z martinskej hygieny, ktorá detičkám prostredníctvom obrázkov porozprávala o čistote rúk, ukázala deťom názorne, ako si rúčky správne umývať a nakoniec si to deti vyskúšali aj samé v umyvárke.

          • Vynášanie Moreny -16.3.

          •  

            Aby sme zimu poslali preč, a aby medzi nás prišla vytúžená jar, v tento deň sme s deťmi a so študentkami SOŠP slávnostne vyniesli Morenu. Rozlúčili sme sa s ňou veselými pesničkami na moste pri Dolnej Štubni, zamávali jej na rozlúčku a tešili sa na prichádzajúcu jar.

            „Morena, Morena, kde si prebývala? Tam hore, tam hore, v tej tmavej komore. Čo si tam robila? Mlieko som mútila. Kdeže je to mlieko? Vrany ho vypili. Kdeže sú tie vrany? Na suchom konári. Kdeže je ten konár? Chlapci ho zoťali a do vody hodili.“

             

          • Deň vody

          • 21. marec je dňom vody a aj naše deti si tento dôležitý deň pripomenuli. Žiaci základnej školy na Ulici Školskej si pripravili pre deti a žiakov zaujímavé stanovištia. Obdržali sme mapu – plán jednotlivých stanovíšť, na ktorých pre deti čakali rôzne zábavné úlohy a aktivity. Za každú splnenú úlohu sme dostali pečiatku. Touto hravou a veselou formou si deti upevňovali svoje poznatky o vode a dozvedeli sa aj množstvo nových informácií. Príbehom o putovaní kvapky ako aj zážitkovými aktivitami sme u detí vytvárali pozitívny vzťah k vode a k nutnosti chrániť a šetriť vodou a aby sme si uvedomili, že aj malá kvapka veľa znamená.