• Veselá bubnovačka s ujom Maťom.

          •  

            Dňa 30.1. nás v dopoludňajších hodinách navštívil ujo s veľkým batohom. Najskôr zavítal medzi deti v mladšej triede a potom navštívil aj našu staršiu triedu. Deti zvedavo čakali na prekvapenie. Ujo sa deťom najskôr predstavil a začal z tajomného čierneho batoha vyberať čosi, čo dobre poznáme – hudobné nástroje – konkrétne bongá. Bubienkov pribúdalo, a zrazu na nás pozerala celá kopa takýchto hudobných nástrojov. Tak sme ich nazvali „rodinka.“ Každý dostal jedno bongo a ujo vysvetlil pravidlá hry naň, aby sme sa počuli a rozumeli si. Na dohovorený pokyn sme začali bubnovať, slabšie, silnejšie, na dohovorený pokyn sme rúčky z bonga zložili. Ujo sa s nami zahral hru „Na počasie aj „Na vlak“. Veľmi príjemnou motiváciou deti vtiahol do sveta bubnov a netradičnej hudby a deti si precvičili rytmické cítenie, počítanie, pamäť aj sústredenie. Bolo to výborné a deti uja Maťa odmenili vrelým potleskom. Keďže sa aj ujovi Maťovi ťažko s našimi šikovnými deťmi lúčilo, na rozlúčku im zabubnoval na bongu pár zvukov.

            A čo sme sa dnes naučili s ujom Maťom?

            ‍‍Že bubnovanie je zábavná aktivita, kde nepotrebujete noty ani hudobné vzdelanie.

            Že bubnovanie a hudba zbližujú a zlepšujú vzájomné vzťahy a tímovú spoluprácu.

            Že hra na bubny je zážitkom a pootvorením dverí do nového sveta.

            Že hudba a umenie pozitívne vplývajú na osobnosť a hodnoty.

            Že hudbou pomáhame rozvíjať motorické schopnosti, pamäť a kreativitu.

            Že bubnovanie je v neposlednom rade aj fyzickou aktivitou.

          • Divadlo NA TRAKY

          •  

            Dňa 29.1. nás navštívilo divadlo Na traky  s „Rozprávkovým vláčikom" a my sme doňho mohli nastúpiť a nechať sa unášať krásnym príbehom. Okrem detí do vláčika však pristupovali aj rôzne zvieratká. Napríklad slon, ktorý chcel ušetriť na cestovnom lístku a vydával sa za komárika, alebo aj kozička, ktorá chcela cestovať nie s cestovným lístkom, ale s kapustným listom. Veľmi zaujímavým cestujúcim v tomto rozprávkovom vláčiku bol had Okuliarnik indický, ktorý si kúpil okuliare, ale nasadil si ich na oči naopak a potom všetko aj naopak videl. Keďže išlo o interaktívne predstavenie nemohla chýbať pomoc od detí. Nielenže si počas cestovania vláčikom mohli zaspievať pesničky s chytľavými melódiami, ale dokonca pomohli rozprávkovému hadovi, aby nevidel všetko naopak. A tak sa príbeh rozprával, vláčik sa pomaly približoval k svojmu cieľu a to na súťaž „O vláčikových výmysloch“. Tu opäť herci poprosili o pomoc deti. Mali vymyslieť, aké vláčiky by prihlásili do  tejto súťaže – a deti vymysleli – čokoládový, cukríkový, ... no a za odmenu malý vynálezcovia dostali krásny potlesk od svojich kamarátov.

          • Hudobný koncert o zdravej výžive

          •  

            V piatok 26.1. našu MŠ navštívil pán z hudobnej agentúry NOBBO. Formou výchovno- vzdelávacieho koncertu si deti zopakovali a niečo nové sa naučili na tému : “ Zdravý životný štýl." Vystúpenie bolo zaujímavé a zábavné. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Návšteva Základnej školy na Ulici Školskej

          •  

            23.1. sa deti zo staršej triedy spolu s pani učiteľkami zúčastnili otvorenej hodiny v Základnej škole, kde boli navštíviť svojich kamarátov – teraz už prváčikov. Pani učiteľka srdečne privítala naše deti, ktoré so záujmom sledovali žiačikov v laviciach plniac si svoje školské povinnosti. Deti tak mohli pozorovať ako prebieha čítanie, písanie či počítanie, mohli sa prejsť pomedzi školské lavice a nakuknúť do školských učebníc a zošitov. Pani učiteľka si pre naše deti pripravila krásne záložky, ktoré si deti vykreslili a vystrihli a na pamiatku zobrali domov. Za odmenu – za návštevu prvej triedy dostali naše deti pozornosť – drobnú sladkosť a my sme školákom taktiež priniesli cukríky, na spríjemnenie tohto dňa a na peknú spomienku na deti z našej materskej školy.

             

          • Zvyky od Kataríny do štedrého dňa.

          •  

            V predvianočnom zhone sa hádam každý teší na chvíle pokoja, ktoré si aspoň pár dní v roku doprajeme. A s nimi sú tu aj tradície a zvyky, na ktoré sú slovenské Vianoce také bohaté. V podaní študentiek Strednej odbornej školy pedagogickej sme boli toho svedkom aj my v našej materskej škole. Dňa 21.12. dievčatá dopoludnia našim deťom priblížili zvyky a tradície z dedinského prostredia od Kataríny do štedrého dňa. Detičky so záujmom počúvali a pomocou čarovného pierka sa preniesli do dávnych čias, kedy boli síce Vianoce skromnejšie, ale nechýbala láska, porozumenie, pokoj a radosť z najkrajších sviatkov v roku. Ďakujeme dievčatám a pani profesorkám za krásny zážitok.

            Videá a fotky nájdete v albume.

          • Pečenie Nutellových stromčekov

          •  

            Vianoce nám klopú na dvere a zo všetkých strán nás lákajú rôzne omamné vône vianočného pečiva, dobrôt a koláčov. Inak tomu nebolo ani u nás. Dňa 20.12. dopoludnia sa naše deti tešili  z pečenia lístkových koláčikov. Stali sa z nich malí pekári a s radosťou natierali lístkové cesto sladkou Nutellou a s pomocou pani učiteliek sa čoskoro zmenilo na rozkošné stromčeky. Ostávalo už iba stromčeky potrieť pripraveným vajíčkom a šup do rúry. Zanedlho sa po našej materskej škole šíria lákavá vôňa sladkej dobroty. A že detičkám chutilo bolo poznať na radostných tváričkách a oblízaných prstíkoch. /fotoalbum/ 

          • Enviromentálny výukový program „Rok medveďa.“

          •  

            Dňa 18.12. prišli do našej materskej školy opäť milé tety lektorky zo Správy Národného parku Veľká Fatra so sídlom v Martine.

            Cieľom bolo hravou a veselou formou ukázať a priblížiť deťom rok v živote medveďa. Najskôr sa tety detičkám predstavili a motivovali ich k téme. Pani lektorka odokryla veľkého plyšového medveďa, ktorý predstavoval mamu medvedicu a vedľa nej vykúkal malý medvedík. Deti sa predstavili medvedíkom a teta lektorka začala rozprávanie. Prostredníctvom obrázkov deti videli rôzne fotografie medveďov. Pani lektorky išli cez ročné obdobia, a spolu s deťmi si porozprávali, aký je život medveďa na jar, keď sa zobudí po zimnom spánku. Čím sa živí v lete, čo robí na jeseň a v zime. Deti pre medvedíkov zbierali „lesné plody“ a plnili nimi vrecuško, napodobňovali chôdzu medveďa, šplhanie po strome, zbierali gaštany a zase plnili vrecúško pre medvede. Vyskúšali si medvedie brlôžky, ktoré tety lektorky pre deti pripravili. Nanosili si do nich pripravené handričky, aby bolo medvedíkom cez zimu teplo. Nakoniec si za odmenu vytvorili krásne medaily s obrázkom medveďa. Radosť detí nemala konca a dnešné náučné dopoludnie bolo pre nich veľkým prínosom. Tešíme sa opäť nabudúce./fotoalbum/

          • Poďakovanie...

          • Chceli by sme sa poďakovať rodine Gažúrovej za zasponzorovanie adventných kalendárov a mikulášskych balíčkov pre naše detičky.

          • Vyhodnotenie súťaže....

          • Detičky odkazujú,že všetky perníčky sú veľmi dobré a ďakujeme a chválime otecka za PERNÍKOVÚ CHALÚPKU potešila detské očká....

          • Lucia

          • V našej MŠ sa snažíme deťom ukázať, aké to bolo v minulosti a aké pekné je takéto zvyky zachovať. Luciami sa na chvíľu stali naše dievčatá. Povymetali kúty aby sme boli v našej materskej škole aj naďalej spokojní a šťastní.

          • Poďakovanie

          • Ďakujeme Pizzérii Benita - Štefan Sygút, za mikulášske balíčky (33kusov), pre naše detičky.

          • Vianočná besiedka

          • Pri príležitossti vianočnej besiedky vyhlasujeme súťaž pre rodičov a starých rodičov o najlepšie medovníčky a o najlepší recep na medovníčky.

          • Mikuláš v našej MŠ

          •  

            Aj tento rok všetky deti z našej materskej školy s napätím očakávali, či ich navštívi Mikuláš. Zhromaždili sa v jednej triede a načúvali, kedy sa ozve cinkot zvončeka. No a keď zvonček zaznel, do triedy vstúpil Mikuláš, pozdravil deti a hľadal svojich pomocníkov čertov a anjelikov. Čerti vzápätí dobehli aj s veľkým vrecom na neposlušné deti. Ale u nás také deti zrejme nemáme, lebo žiadne sa nechcelo priznať. Čertom teda zostalo vrece prázdne. Všetky dobré deti Mikulášovi zaspievali, zarecitovali a s radosťou prijali balíčky plné dobrôt. Všetky deti boli spokojné, poďakovali Mikulášovi a pustili ho rozdávať ďalším deťom do iných MŠ. Ďakujeme dievčatám zo SOŠP za pekný Mikulášsky program, ktorý našim deťom vyčaril úsmev na tváry./fotoalbum/

          • Projekt triedime odpad

          • Projekt triedime odpad.

            Cieľom projektu chceme naučiť naše deti separovať odpad, vytvoriť u nich pozitívne návyky a vybudovať u nich uvedomelý vzťah k životnému prostrediu a prírode. Deti získajú dobrý základ k envyromentálnej výchove. Vytvoria sa u nich správne návyky, ktoré budú pre nich v ich ďalšom živote prirodzené.

          • Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť...

          • Deti v našej materskej škole sú šťastné a spokojné. Vládnu kamarátske vzťahy a spoločne sa tešíme z každého prežitého dňa. No nie však všade na svete je to tak. A preto naša Materská škola sa v pondelok 20. novembra v čase 10.00 – 11.00 zapojila do desiateho ročníka Slovensko – Českej akcie – Bubnujeme, aby bolo detí lepšie počuť. Spoločne sme bubnovali, pretože ticho deti pred násilím neochráni. Myšlienkou tohto podujatia je symbolicky upozorniť  na dôležitosť ochrany detí pred násilím a jej prevenciu.

          • Návšteva Erika Hirschnera v našej MŠ

          •  

            Náučným dopoludním nás previedol lesník Erik Hirschner dňa 15.11. Opäť navštívil naše deti za účelom rozšírenia si základných vedomostí zo života stromov. Svoje rozprávanie začal o sekvoji – najväčšom strome sveta. Priniesol so sebou dobrú náladu a veselou a hravou formou sme sa spoločne preniesli do lesa, medzi stromy. Ujo Erik mal pre deti pripravené štyri zážitkové stanovištia.  Deti boli rozdelené do skupín a každá skupinka si prešla zážitkovým stanovišťom. Pri prvom stanovišti deti spoznávali listy listnatých stromov, ktoré im Erik priniesol. Na druhom stanovišti počítali letokruhy, skúmali šišku, hrali zvukové pexeso – v jednotlivých uzavretých fľaštičkách boli rôzne semienka a deťom sa nesmierne páčilo pozorovať, ako sa presýpajú a samozrejme si z toho vytvorili hudobné nástroje. Na treťom stanovišti sa deti premenili na malých maliarov a na pripravené papiere si podľa chuti obkreslili krásne drevené makety rôznych listov a podľa vlastnej fantázie si obrázok dotvorili pastelkami. No a na poslednom štvrtom stanovišti čakali na deti vetvičky rôznych ihličnatých stromov, ktoré mohli ovoňať a veru boli týmto stanovišťom nadšené. Príjemná vôňa jedličky v nás jednoznačne vyvolala a prebudila prichádzajúce najkrajšie obdobie v roku – Vianoce. Erik s deťmi veľmi pekne komunikoval a zapájal ich do veselých aktivít. Dokonca si pre deti pripravil aj darčeky – špeciálnu odrodu orecha čierneho a k tomu „šperk“ z tohto orecha v podobe prívesku na šnúrke. Radosť detí nemala konca. Erik si pre deti pripravil aj zvukové hádanky. Deti sa zabavili aj hádaním zvukov a veru niektoré zvieratká aj poznali. Na záver sa s Erikom zahrali hru a nadšení sa s ním rozlúčili. Touto cestou ďakujeme lesníkovi Erikovi za príjemne strávené dopoludnie a za radosť v očkách našich detí pri skúmaní a spoznávaní nových a zaujímavých vecí zo života stromov. S deťmi sa rozlúči s pozdravom :  ,, Lovu zdar!“ A deti mu odpovedali:,, Zdar“  

            Už teraz sa tešíme sa na ďalšie stretnutie s ujom Erikom/fotoalbum/